søndag 25. desember 2011

Plaza Ecopolis - en barnehage i Madrid

Barnehagen Plaza Ecopolis, arkitekter: Ecosistema Urbano (Madrid)
Mens vi venter på at Ecosistema Urbano (EU) skal legge fram de bearbeidede planene for Stortorget kan det være interessant å vise et annet prosjekt som de har gjort. I bydelen Rivas i utkanten av Madrid har EU hatt ansvaret for en barnehage. Dette er et område preget av veier, biler og nybygging. Her fant vi 25. desember en folketom bygning. Men da kunne vi være desto mer nysgjerrige, kikke i vinduene og prøve lekene.

Bygningen er sterk gul, og en veldig passende farge i sine omgivelser. Uteområdet består av ulike nivåer, med et nedsenket og beskyttet område nærmest bygningen. Fasadene på bygningen har store glasspartier, beskyttet av en svalgang som består av en duk som kan regulere sollyset på fasaden. Inne er det også lagt vekt på overgangene som skaper et innendørs landskap med blikk inn i nye rom og ut igjen.

Alt gråvannet fra bygningen går i en dam med vekster ute på plassen. Her renses vannet før det slippes ut. I tilknytning til barnehagen ligger også et energisenter. Dette skal sammen med barnehagen fungere som et møtested for nærmiljøet med fokus på bevisstgjøring rundt energispørsmål. Denne miljøvennlige oasen står i sterk kontrast til de omkringliggende trafikkmaskinene.

Det er kanskje langt fra norske naturbarnehager til en forstadsbarnehage i Madrid. Men hvem har sagt at ikke barn vil trives i omgivelser hvor de også får se på trailere og det samfunnet de er en del av? Kanskje er det plass for barn nærmere der vi jobber, i næringsparken eller ved kjøpesenteret?

Se mer om prosjektet her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...