tirsdag 3. desember 2013

Fredrikstad modellert i 3D

Elisabeth Bergstrøm viste oss 3D-modellen
Fredrikstad har en av de fineste bymodellene i 3D i Norge. Gruppa som jobber med 3D for Stange, Løten, Hamar og Ringsaker tok en tur til Østfold for å lære mer om hvordan Fredrikstad bruker og utvikler 3D- og kartløsninger.

Det var politikerne som ønsket bedre visualiseringer som førte til at Fredrikstad tok steget for å utvikle en ordentlig digital bymodell. Rambøll har sammen med kommunen stått bak utvikling av modellen. 3D Studio Max har vært hovedverktøyet. Rettighetene til modellen er delt mellom partene, og kommunen tar gebyr for å levere ut informasjon fra modellen.

Modellen dekker hele kommunen. Innenfor 20 kvadratkilometer rundt sentrum er det vist mer detaljert terreng og bygninger. Kommunen fotograferte de viktigste fasadene, 200 fasader på 50 bygg. Fasadene er 

Modellen brukes mest til å lage perspektiver ved aktuelle prosjekter i byen, og arkitekter kan får oversendt terrengmodell som grunnlag for sin prosjektering. Etterpå kan deres prosjekt settes inn i bymodellen. Modellen opererer med korrekte høydedata og er georeferert. En av de første arkitektene som fikk prøve dette har kommet med positive tilbakemeldinger. Nå slipper han jo å bygge terrenget sjøl, og det blir lettere å presentere prosjektet. Bymodellen kan også generere PDF med 3D-data, som alle kan se og bruke.

Bymodellen er en statisk modell. Den inneholder mye data og det tar lang tid å åpne den. Det kreves også spesialkompetanse for å bruke, endre og bygg i modellen. Ikke i mål før modellen kan bygges fra forvaltningsdata. Nå er kommunen avhengig av 3. part for å gjøre viktige endringer i modellen.

Video av 3D-modellen kan du se i et annet innlegg i bloggen her.


Per Alhaug fra Stange kommune fikk endelig testkjøre modellen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...